Waterschade en heropening van kringloopwinkel

Verleden week zondag werd ik, als voorzitter van de kringloopwinkel, gebeld door onze buurman Hoekstra met de mededeling dat onze winkel onder water stond. Groot was de paniek en groot was de chaos en ook hoe groot is de schade, hoe lang moeten we nu weer dicht. Na alle coronaperikelen met sluiting en later met opening op afspraak komt dit er nog eens bovenop.

Nu een week later, na hard, heel hard werken van onze vrijwilligers gaat de winkel morgen, maandag 2 augustus om 13.00 uur weer open.

Onderstaand de nieuwsbrief van augustus en enkele foto’s van de waterschade.

In de nacht van zaterdag 24 juli op zondag 25 juli brak er een onweer los boven Surhuisterveen hetgeen gepaard ging met hevige regenval. Straten stonden blank, riolering kon het overvloedige water niet verwerken. Ook onze kringloopwinkel liep schade op, het water van De Dellen en van de Dominee Boekholtstraat zocht zich een weg naar ruimte en vond die in onze winkel. Toen ik zondagmorgen, na een waarschuwend telefoontje van de buurman, bij de winkel kwam, trof ik een blank staande vloer aan, de schade was enorm, het water heeft, te zien aan de afdrukken minstens 10 centimeter hoog gestaan. Dozen met spullen die op de grond stonden waren doorweekt, inhoud onbruikbaar geworden. Meubels, vooral die van spaanplaat, stoffen banken, matrassen, gordijnen, zogen het water op en maakten ze onverkoopbaar. De vloerbedekking, tapijttegels en laminaat, kan als verloren worden beschouwd.

De inmiddels gealarmeerde brandweer was snel ter plaatse maar moest onverrichter zake weer vertrekken op weg naar andere plekken met wateroverlast. Omdat onder de winkel geen kelder of kruipruimte is konden zij met hun dompelpompen niets uitrichten.

 

Waterschade-2021-01-s
Waterschade-2021-03-s

Maar hartverwarmend was het dat buren ongevraagd klaar stonden met vloerwissers, emmers, dweilen, om het water buiten de deuren te krijgen. Inmiddels gealarmeerde vrijwilligers van Pikulan sloten zich daarbij aan, waterzuigers werden aangevoerd, nog meer vloerwissers en langzaam zakte het waterpeil. Die groep is nog tot ver in de middag bezig geweest.

Maandagmorgen stond een flinke groep van vrijwilligers al weer klaar om door te gaan met dat waar de groep van zondag gestopt was. Alle onverkoopbaar geworden goederen, de volledige vloerbedekking, alles kon de container in om afgevoerd te worden. Lucht- en vloerdrogers werden geplaatst, de ventilatie van de winkel draaide de hele week op volle toeren.

Er is de afgelopen dagen wat af gebuffeld in de winkel om alles weer droog en schoon te krijgen.

Met een kleine woordspeling kunnen we de helpende vrijwilligers wel de “waterbuffels van Pikulan” noemen. De waterbuffels worden o.a. in Indonesië gebruikt als trekdier voor de ploegen in de rijstvelden. Ziehier ook de combinatie Pikulan en Indonesië.

Zoals het er nu naar uitziet gaat de winkel maandag 2 augustus weer open, dankzij onze “waterbuffels”, diep respect en wat een geluk dat Pikulan over zo’n gedreven groep vrijwilligers kan beschikken.

Waterschade-2021-02-s
Waterschade-2021-04-s