Bijeenkomst adoptieouders project Batu

Op zaterdagmiddag 7 oktober stonden onze deuren open voor adoptieouders en belangstellenden van ons project Batu. Zo'n 20 mensen waren aanwezig. Met natuurlijk de Hollandse koffie en thee met groene cake gingen we van start. Na een welkomstwoord van ons hebben we via Skype contact gezocht met de familie Theedens in Indonesië.

Moeder Theedens vertelde hoe de screening van adoptiekinderen plaatsvindt:

De eerste aanmelding komt van de ouders waarna men in gesprek gaat met de betreffende familie. Er wordt gekeken naar de gezinssamenstelling, leeftijden van ouders en kinderen, woonomstandigheden, inkomsten uit werk, geloofsovertuiging. Wanneer de kinderen worden aangenomen bij het project wordt er uitgelegd dat verwacht wordt dat de kinderen trouw de activiteiten zullen bezoeken en dat ook de ouders de activiteiten die op hen gericht zijn, zullen volgen. Niet onbelangrijk is dat er door de ouders een formulier wordt ondertekend. Zij gaan dan akkoord met de christelijke grondbeginselen van het project. Iedere maand komen er bestuursleden bij het betreffende gezin langs, om te kijken hoe het gaat. Dit wordt in wisselende samenstelling gedaan om tunnelvisie te voorkomen. In de meeste gevallen blijft het kind tot de leeftijd van 18 jaar in het project waarna ze aan het werk gaan. Soms studeren de kinderen door en dan wordt de adoptieouders gevraagd of ze het kind nog willen blijven steunen.

Dan is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Er zijn verschillende mensen die moeder Theedens al eerder hebben ontmoet, fijn zo’n hernieuwde kennismaking. Al met al een prachtige ontmoeting tussen ouders en bestuur van ons project.

Daarna laten we allerlei dia’s zien van onze Pikulanreis van begin dit jaar gevolgd door foto’s speciaal van Batu.

Iedereen krijgt een goede indruk hoe het allemaal in zijn werk gaat. Tussendoor genieten we nog van allerlei heerlijke Indische hapjes die één van de gasten had gemaakt en meegenomen.

Tot slot is er nog tijd voor onderling gesprek onder het genot van een drankje en een kleine rijsttafel.

We kunnen terug zien op een bijzonder gezegende middag.

Elzerd en Griet Zijlstra