Schoolgeldproject, Adiasa, Wonogiri-Klaten

Sinds 2016 ondersteunt Pikulan een aantal scholen waar de ouders van kinderen niet in staat zijn om het gehele schoolgeld te betalen. Deze scholen bevinden zich grotendeels op midden Java, in de omgeving van de plaatsen Wonogiri, Klaten , Ambarawa en Semarang. Ook is er een school in Cilincing, een arme wijk in het noorden van de hoofdstad Jakarta.

Het ingestelde team, onder leiding van Ismi Purwati, heeft rechtstreeks samenwerking met de leiding van de scholen. Dit vergemakkelijkt de communicatie. Het verschil met de andere projecten van Pikulan is dat er geen adoptie ouders zijn verbonden met de kinderen. Het screeningsteam heeft weinig contact met de ouders, dat gebeurt door de schoolleiding. Het benodigde bedrag per kind is verschillend. Dit hangt af van het benodigde schoolgeld en de bijdrage die de ouders zelf kunnen leveren. De benodigde aanvulling wordt bepaald door de screeners.

Zolang wij de mooie opbrengsten behouden vanuit de kringloopwinkel Pikulan, kunnen wij deze schoolgeldprojecten blijven ondersteunen. Natuurlijk zijn ook andere losse giften hiervoor van harte welkom. Deze projecten bieden vele kinderen kans op (goed) onderwijs.

Adiasa Wonogiri-Klaten

Dit project was voor Pikulan in eerste instantie een pilot en startte in juli 2016. Eerder was hiervoor al eens een dringend verzoek ingediend door een katholieke zuster uit Klaten. Er bestond al een opleidingsprogramma voor SMP Kanisius Wonogiri. Aangezien Klaten niet ver daar vandaan is, werd besloten om er 1 geheel van te maken. Het project bevat nu 5 scholen:

  • SD Kanisius Danan Wonogiri (basisschool)
  • SMP Kanisius Wonogiri (junior high school)
  • SMA Kanisius Harapan Tirtomoyo (high school)
  • SMP PL Gantiwarno Klaten (junior high school)
  • SMK Leonardo Klaten (middelbare beroepsopleiding)

In dit project is een bestuur werkzaam, samen met het een screeningsteam. De naam van dit project is in 2018 gekozen en komt vanuit het sanskriet. Adi betekent groot, en asa betekent hoop/droom. Wij hopen dat Adiasa kan helpen de kinderen hun grote droom te bereiken. In totaal worden nu 184 kinderen gesponsord. Het betreft veelal kinderen van erg arme ouders, ouders, of zieke ouders, die kinderen achterlieten bij grootouders. Velen wonen erg afgelegen en hebben hoge transportkosten. Zo heeft Pikulan al eens enige fietsen en de kosten voor een busje beschikbaar gesteld.

Ontmoet de mensen …

Informatie schoolgeldprojecten via secretariaat Pikulan

Secretariaat Pikulan

Nico en Antje Smits

e-mail: secretariaat@pikulan.nl