Project Magelang

Opvang straat- en weeskinderen in Magelang op Java door Attie en Chris Sukmawati

In de bergen vlak bij Magelang wonen Attie en Chris Sukmawati, midden Java. (In Magelang is ook de Borubudur). Via vrienden van Pikulan kregen wij het signaal dat hulp nodig is.

Ati en Chris, +/- 50 jaar, zijn beide voorganger en wonen in de kerk. De gemeente is erg arm en kan bijna geen loon meer voor Ati en Chris betalen. Chris studeert daarom bij om als hij zijn diploma krijgt, godsdienstleraar te worden en zo meer geld te kunnen genereren. Ati en Chris hebben zelf geen kinderen, maar hebben wel een groot hart voor kinderen. Zij vangen al jaren straat- en weeskinderen op. Deze wonen bij hen of zijn bij anderen onder gebracht. Ati en Chris zorgen dan voor eten en schoolgeld. 2012 is bij de uitbraak van de Gunung Merapi het aantal kinderen gegroeid. Ook na de modderstromen is het aantal weer gegroeid. Bij de uitbarsting hebben Ati en Chris geholpen met voedsel en water uitdelen. Helaas heeft Ati hier long- en hartproblemen aan over gehouden, door de slechte lucht, waardoor ze de laatste jaren minder kan helpen. Geld voor medische hulp ontbrak.

In 2017 waren er nog 14 kinderen die hulp nodig hadden, 4 hogere school, opleidingskosten 40 euro per maand, 3 SMP, kosten 17,5 euro per maand, 7 lagere school, kosten 15 euro per maand. Het betreft zowel moslimkinderen als christelijke kinderen. 5 maart 2017 moesten 3 kinderen van school gehaald worden wegens te weinig geld. Ati is ‘streng’ voor de kinderen en leert hen sparen, al is het maar een dubbeltje per maand. Alle kinderen die tot nu toe zijn uitgevlogen, zijn geslaagd en hebben een baan. Helaas zijn hun inkomsten zo laag, dat zij Ati niet kunnen helpen. Veelal hebben ze zelf ook een gezin gekregen. Tot voor kort probeerden de ouders van Ati sponsors te vinden voor de kinderen, soms maar 5 euro per maand. Door gezondheidsproblemen lukte dat bijna niet meer.

Wij ervaren het als Gods leiding dat Pikulan met deze bijzondere mensen in aanraking zijn gekomen. In 2018 heeft het reisgezelschap van Pikulan een bezoek kunnen brengen om met eigen ogen te kunnen waarnemen hoe goed het is om daar verschil te maken door hulp te bieden.

Vanaf dat moment behoort Magelang tot een van onze projecten.

In 2019 vroegen wij aan Chris en Ati of er nog meer hulp nodig was. Chris en Ati vroegen voor zichzelf geen hulp, maar sindsdien ondersteunt Pikulan daar ook 10 arme theologie studenten.

Meer informatie? Neem contact op met het secretariaat.

Ontmoet de mensen …

Promotor Magelang

Fokke en Tietie Zijlstra

E: fzijlstra@hotmail.com

promotor kasihi madiun