Project Lepradorp Batulelleng

In 1986 werd Pikulan geconfronteerd met de meest schrijnende leefomstandigheden in dit lepradorp. Van de 295 dorpsbewoners hadden een 80-tal de gevreesde lepraziekte. Op ons advies is toen de werkgroep “Sinar-Kasih” gevormd, die daar jaren achtereen – onder leiding van moeder Rantesalu – prachtig werk heeft verricht.

De leiding is nu in handen van Maria. Maria was één van de adoptiekinderen die via stichting Pikulan financieel is geadopteerd.

Nu, in 2025, wonen er 185 inwoners in het lepradorp waarvan er 38 mensen lepra hebben.

Financiële adoptie

Op dit moment zijn ongeveer 40 kinderen financieel geadopteerd. Zonder de adoptie zouden veel kinderen niet naar school kunnen en later geen werk kunnen vinden.

Bedrijvigheid

Mensen in het lepradorp hebben dagelijks hun activiteiten zoals het verzorgen van hun varkens, met het houden van de varkens hebben gezinnen een klein inkomen. Sommige hebben een Becak (fietstaxi/motorbike taxi) voor hun inkomen en ze maken zelfs met niet complete handen de mooiste hoeden (sarong) met de hand en ander handwerk met kraaltjes.

De huizen zijn opgeknapt en aangepast voor de leprapatiënten en er zijn nieuwe huizen gebouwd.  Ook zijn er keukens en wc’s geplaatst.
De huisjes die zijn gebouwd door Pikulan hebben allemaal namen zoals Fryske Peallen, Dorkas, Pikulan, Op de heide, Burgum, Longerhouw, Schettens, Rottevalle, en het laatst gebouwde huisje heet Geert Folkerts.

Ook is de watervoorziening verbeterd, er zijn 2 waterputten aangelegd en een pomp. Dit is heel belangrijk voor de dorpshygiëne. Tijdens een eerdere reis vonden we dat er iets miste aan de hygiëne. De mensen krijgen elke maand shampoo, zeep en wasmiddel. Ook betaalt Pikulan een bedrag voor de rijst. Elke maand wordt 500 kilo rijst gekocht voor de mensen in Batulelleng.

Allemaal geweldige verbeteringen dankzij de vele donateurs en de opbrengsten van de Kringloopwinkel Pikulan.

Ontmoet de mensen...

Promotor van Batulelleng

Bertine Knol-van Vliet